Táblakirály

Mennyivel jobb az iPad3 előző testvérénél?

A 2010-es évben a piacra dobott Apple iPad első generációs készüléke után a nagy sikerre való tekintettel szinte magától értetődő volt, hogy hamarosan újabb verziók kerülnek az üzletekbe. Nem is történt ez másként, hiszen 2011. márciusában hozta nyilvánosságra az iPad 2-t a cégóriás, s rá következő évben már az iPad3 is a boltok polcain sorakozik. Természetesen jogosan merül fel a kérdés mindannyiunkban, akik a készülék beszerzését tervezzük, hogy vajon melyik modell mellett is érdemes letenni voksunkat. Tud-e annyival többet az iPad3, hogy érdemes legyen többet fizetni az újabb generációs modellért. Erre keressük a választ.

Vastagságát és súlyát tekintve csak minimális az eltérés a kettő között, az újabb fajta némi hátrányára, amit azonban kompenzál az ezt indokoló, a kijelző méret növekedésével járó dupla akkora aksi beépítése. A 9,4 mm-es vastagság a korábbi 8,8 mm helyett pedig lássuk be, nem számottevő különbség, pláne, hogy akár még aktív webböngészés alkalmával is kibír egy töltéssel akár tíz órát is az iPAd3.

A külső strapabírása mit sem változott, de tény, hogy a hátlap elég könnyen karcolódik. A korábbi iPad2-höz vásárolt Smart Cover sem biztos, hogy az eltérő mágnesezés miatt működni fog a hármas verzió esetében, de egy vadonatúj beszerzése után biztosan nem lehet gond ilyen téren sem.

Azt már megszokhattuk, hogy az Apple mindig csak annyit változtat készülékein, hogy azzal teljes mértékben piacvezető pozícióba kerüljön, s az eladási adatokat látván, ehhez nem is férhet kétség. Míg az előlap változatlan maradt az iPad3 esetében, addig a felbontás kétszeresére nőtt, ami gyakorlatilag négyszer annyi pixelt jelent. Ennek előnyeiről talán felesleges is beszélnünk mind a képek, mind a videók esetében. A piacon jelen levő bármelyik, hasonlóan nagy kijelzővel rendelkező táblagéppel összehasonlítva, az iPad3 igen jó helyezést ér el. A korábbiaknál jóval élesebb kép és betűk várják az iPad3 mellett döntőket.

Az iPad2 kétmagos Apple A5 processzora csak minimális változáson ment keresztül, ennél sokan kicsit többet is vártak. Viszont az 5 Megapixeles kamera mellett videókat 720p helyett már FullHD ( azaz 1080p) felbontásban készíthetjük. Ezeket pedig akár televízión keresztül is visszanézhetjük.

Újdonságnak számít az iOS 5.1-es verziós szoftver, mely tulajdonképpen az iPAd3 bemutatásával került a nyilvánosság elé, de természetesen egyéb eszközökre is elérhető.

A készülék a kettes verzióhoz képest a felhasználói felület szempontjából nem sokat változott az utána következő, a bekapcsolás után a billentyűzár csúszkával feloldható, s ikonjainkat saját elképzelésünk szerint rendezhetjük. Az alsó sávban hat programot el is tudunk helyezni, a kényelem és a könnyebb elérhetőség érdekében.Kétségtelen hátrány, hogy Európában nem működik az iPad 3  4G LTE verziója, így maximum a HSPA segítségével használhatóak a mobilhálózatok a kontinensen. 

Az iPad3 jobb felbontása, gyorsabb processzora miatt természetesen nagyobb erőket kell megmozgatnia a készüléknek használat közben, így a gyorsabb felmelegedés szinte magától értetődő, Ha tehát összegezni kívánnánk, hogy melyek az iPad3 megkérdőjelezhetetlen pozitívumai, akkor elsősorban a 2048*1536pixel felbontású kijelzőt, az 5 Megapixeles kamerát, a grafikai teljesítményt, valamint az 512 MB-ról 1GB-ra nökedett RAM-ot érdemes megemlíteni. A kijelző kiemelt minősége azonban feledteti velünk még azt is, hogy pár milliméterrel vastagabb és nehezebb az iPad3 korábbi társánál. Bár az iPad első generációs készülékének képkészítési minősége sokat változott előnyére, de az iPad3 5Megapixeljénél sokan jobb megoldást vártak. Az Apple azonban a harmadik generációs készülékével is bebizonyította, hogy nem véletlenül foglal el előkelő helyet a táblagépek piacán.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

tablakiraly.hu is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide
a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.com.